Aurora Picornell Femenías una de les destacades precursores del feminisme illenc

Aurora Picornell, la construcció d’un símbol

La nit dels Reis del 1937 els feixistes assassinaren, juntament amb les Roges del Molinar, la Passionària de Mallorca, de 24 anys, una de les destacades precursores del feminisme illenc, que quedà proscrita durant el franquisme.

 

Palma de Mallorca (Islas Baleares), 1.X.1912 – Porreres, Mallorca (Islas Baleares), 5.I.1937. Política y sindicalista.

 


Aurora Picornell Femenías, la Pasionaria Mallorquina

Nació el 1 de octubre de 1912 en la barriada del Molinar de Levante, Palma de Mallorca, y falleció fusilada el 5 de enero de 1937, en Porreras. A su muerte, dejó una hija, Octubrina Quiñones Picornell. De familia obrera, era hija de Gabriel Picornell Serra, carpintero de ideología comunista, y sexta de siete hermanos. Su familia quedó mutilada por el golpe de Estado franquista: su padre y sus hermanos Ignacio y Gabriel fueron fusilados, mientras que sus hermanos Juan y Libertad, embarcados el 18 de julio de 1936 hacia las Olimpiadas Populares de Barcelona, pudieron salvar la vida, pero para conocer el exilio.

Mujer activista y carismática. Destacada militante de la Liga Laica entre 1930 y 1931. Organizó, en 1931, el Sindicato de Modistas, cuyo oficio desempeñaba. En 1932 contrajo matrimonio, en Valencia, con el conocido dirigente comunista Heriberto Quiñones González. En 1934, organizó junto a Quiñones, el Front Únic menorquín y después de los hechos de octubre de 1934 impulsó la reorganización del Socorro Rojo Internacional.

Picornell destacó por su defensa de la mujer trabajadora y del feminismo. Fue responsable del Secretariado de la Mujer Trabajadora del comité provincial de las Baleares, labor que se plasmó en más de una veintena de artículos publicados en Nuestra Palabra, órgano difusor del PCE en Baleares; prologó, a su vez, junto a Gloria Vilalta (Barcelona) y Evangelina Cáceres (Granada), la obra de Margarita Leclerc: La mujer ¿es superior al hombre?: estudio dividido en tres meditaciones, publicación que presenta el problema de la emancipación de la mujer y cuyas prologuistas justifican “para el bien de la humanidad sumida en la infelicidad y desorientada”.

El primer escrito conocido de Aurora Picornell, a la edad de dieciséis años, es el prólogo, firmado junto con Gloria Vilalta, de Barcelona, y Evangelina Cáceres, de Granada, del libro editado en Mallorca por la feminista y espiritualista granadina Margarita Leclerc Herreros: La mujer, ¿es superior al hombre? Estudio dividido en tres meditaciones (1928). A la edad de dieciocho años, publicó su primer artículo en el diario comunista Nuestra Palabra, y a partir de ese momento fueron frecuentes sus artículos dentro de la prensa política y sindical de la época. Pasó un tiempo viviendo en Valencia, desde donde siguió escribiendo y mandando sus artículos con el pseudónimo de Amparo Pinós.

Durante su estancia en Valencia, se casó con Heriberto Quiñones, miembro de la Internacional Comunista. En 1931 organizó el sindicato de costureras en Baleares. Fue la primera mujer en militar en el Partido Laico de Mallorca. Más tarde, ingresó en el Partido Comunista de España (PCE) y fue una de las principales dirigentes de la Federación Balear. Fue apodada la Pasionaria Mallorquina. Recorría las localidades denunciando, con nombres y apellidos, a quienes abusaban de los trabajadores, y defendiendo la emancipación de la mujer. En 1934 participó en la implantación del Partido Comunista en la isla de Menorca y cooperó en la expansión del Socorro Rojo Internacional.

Al estallar la Guerra Civil, Mallorca cayó en manos de los sublevados y Aurora fue detenida (1935) en la Casa del Pueblo y encarcelada en el penal de mujeres de Mallorca. Se intentó negociar un canje de presos, pero fue sacada de la prisión la noche de Reyes por falangistas que la llevaron al convento de Montuïri. Aurora se despidió de sus compañeras de celda y se llevó con ella una bobina de hilo. «Si sobrevivo, os haré llegar estos hilos», les dijo. La bobina nunca regresó. Fue asesinada esa misma noche frente al cementerio de Porreras junto a otras cuatro costureras: Catalina Flaquer Pascual, las hijas de esta, Antonia Pascual Flaquer y María Pascual Flaquer, así como Belarmina González Rodríguez. Todas ellas son conocidas en Mallorca como Les Roges des Molinar. Su marido, Heriberto Quiñones, fue fusilado durante la dictadura.

Aurora Picornell Femenías fue llamada la Pasionaria Mallorquina por su fervorosa defensa de los derechos de los trabajadores y de la emancipación de la mujer.

FUENTE:

REAL ACADEMIA DE LA HISTORIA

HUELLAS DE MUJERES GENIALES

Historia de Aurora Picornell en CÓMIC

Aurora Picornell Femenías, la Pasionaria Mallorquina

Va néixer l’1 d’octubre de 1912 a la barriada de l’Molinar de Llevant, Palma de Mallorca, i va morir afusellada el 5 de gener de 1937, a Porreres. A la seva mort, va deixar una filla, Octubrina Quiñones Picornell. De família obrera, era filla de Gabriel Picornell Serra, fuster d’ideologia comunista, i sisena de set germans. La seva família va quedar mutilada pel cop d’Estat franquista: el seu pare i els seus germans Ignacio i Gabriel van ser afusellats, mentre que els seus germans Joan i Llibertat, embarcats el 18 de juliol de 1936 cap a les Olimpíades Populars de Barcelona, ​​van poder salvar la vida, però per conèixer l’exili.

Dona activista i carismàtica. Destacada militant de la Lliga Laica entre 1930 i 1931. Va organitzar, el 1931, el Sindicat de Modistes, l’ofici exercia. En 1932 va contreure matrimoni, a València, amb el conegut dirigent comunista Heriberto Quiñones González. En 1934, va organitzar al costat de Quiñones, el Front Únic menorquí i després dels fets d’octubre de 1934 va impulsar la reorganització del Socors Roig Internacional.

Picornell ha destacat per la seva defensa de la dona treballadora i de l’feminisme. Va ser responsable de Secretariat de la Dona Treballadora de el comitè provincial de les Balears, tasca que es va plasmar en més d’una vintena d’articles publicats en La nostra Paraula, òrgan difusor del PCE a Balears; prologar, al seu torn, al costat de Glòria Vilalta (Barcelona) i Evangelina Càceres (Granada), l’obra de Margarita Leclerc: La dona és superior a l’home ?: estudi dividit en tres meditacions, publicació que presenta el problema de l’emancipació de la dona i les prologuistes justifiquen «per al bé de la humanitat sumida en la infelicitat i desorientada».

El primer escrit conegut d’Aurora Picornell, a l’edat de setze anys, és el pròleg, signat juntament amb Glòria Vilalta, de Barcelona, ​​i Evangelina Càceres, de Granada, de el llibre editat a Mallorca per la feminista i espiritualista granadina Margarita Leclerc Ferrers: la dona, ¿és superior a l’home? Estudi dividit en tres meditacions (1928). A l’edat de divuit anys, va publicar el seu primer article al diari comunista nostra Paraula, i a partir d’aquest moment van ser freqüents els seus articles dins de la premsa política i sindical de l’època. Va passar un temps vivint a València, des d’on va seguir escrivint i manant els seus articles amb el pseudònim d’Amparo Pinós.

 

Durant la seva estada a València, es va casar amb Heriberto Quiñones, membre de la Internacional Comunista.En 1931 va organitzar el sindicat de cosidores a Balears. Va ser la primera dona a militar al Partit Laic de Mallorca. Més tard, va ingressar al Partit Comunista d’Espanya (PCE) i va ser una de les principals dirigents de la Federació Balear. Va ser sobrenomenada la Pasionaria Mallorquina. Recorria les localitats denunciant, amb noms i cognoms, als qui abusaven dels treballadors, i defensant l’emancipació de la dona. En 1934 va participar en la implantació de el Partit Comunista a l’illa de Menorca i va cooperar en l’expansió del Socors Roig Internacional.

A l’esclatar la Guerra Civil, Mallorca va caure en mans dels revoltats i Aurora va ser detinguda (1935) a la Casa de el Poble i empresonada al penal de dones de Mallorca. Es va intentar negociar un intercanvi de presos, però va ser treta de la presó la nit de Reis per falangistes que la van portar a el convent de Montuïri. Aurora es va acomiadar de les seves companyes de cel·la i es va endur amb ella una bobina de fil. «Si sobrevisc, us faré arribar aquests fils», els va dir. La bobina mai va tornar. Va ser assassinada aquesta mateixa nit davant el cementiri de Porreres al costat de quatre cosidores: Catalina Flaquer Pascual, les filles d’aquesta, Antònia Pascual Flaquer i Maria Pascual Flaquer, així com Belarmina González Rodríguez. Totes elles són conegudes a Mallorca com Les Roges del Molinar. El seu marit, Heriberto Quiñones, va ser afusellat durant la dictadura.

Aurora Picornell Femenías va ser anomenada la Pasionaria Mallorquina per la seva fervorosa defensa dels drets dels treballadors i de l’emancipació de la dona.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *